Az üvegkorlát sok fajta építészeti megoldásként használható, ezért napjainkban nem csak az irodaépületekben, hanem családi házakban is elterjedt. Előnye, hogy a megszokott fából és/vagy fémből készült korlátokhoz képest könnyen tisztítható, időtálló, esztétikus és nyílt megjelenést kölcsönöz. Többféle kivitelezéssel kérhető az üvegnek a megvalósítása.

Többféle üvegtípus választható a kivitelezés megvalósítására. Lehet víztiszta-átlátszó, színes, matt, reflexiós felületű vagy homok szórt technikával készítve bármilyen dekoráció, minta is készíthető az üveg felületére. A korlátüveg leggyakrabban edzett, ragasztott biztonsági üvegből készül.

Törés esetén a ragasztott biztonsági üvegkorlát nem okoz személyi sérülést, mert meggátolja, hogy az üvegszerkezet szétessen.

Üvegkorlát megvalósítása során az üveg rögzítése többféleképpen történhet.

Kültéri üvegkorlát
alsó alusínes Beltéri üvegkorlát
Beltéri üvegkorlát

Pontmegfogásos üvegkorlát

A pontmegfogással rögzített üvegek pontszerűen vannak rögzítve, az üvegen lévő furatokon keresztül, öntartóak. Ez a szerkezet akkor praktikus, ha kapaszkodó és fém tartószerkezetek nélküli, légies megjelenést akarunk elérni. Az üveg csiszolt élei így szabadon maradnak. Nagyon elegáns, mutatós formavilágot hozhatunk létre, ám fizikai korlátai vannak az üvegméretek megvalósításában.

pontmegfogásos kültéri üvegkorlát
Üvegkorlát megfogó
Üvegkorlát megfogó üveggel

Profilba rögzített,

ültetett (alsó/felső sínes) üvegkorlát

Kedvelt típus az exkluzív megjelenése, gyors kivitelezhetősége és kedvező ára miatt. Maga az üvegfelület öntartó, mivel más tartóhoz vagy oszlophoz nincs rögzítve. A tartószerkezet egy alumínium, vagy acél U alakú sín, amely rögzíthető a födém oldalára, a födémbe besüllyesztve, vagy néhány cm magas profilban a padlón. Mindenféleképpen edzett, ragasztott edzett üvegből kell készülnie, kapaszkodó az üvegkorlátra opcionálisan ráépíthető.

Kültéri, alsósínes korlátüveg
alsósínes üvegkorlát
alsósínes rögzítésű üvegkorlát

 Üvegkorlát oszlopokkal szerelve

/keretbe építve/korlátüveg megfogókkal rögzítve

A legelterjedtebb változat, tartóssága, megbízhatósága és kedvező árfekvése miatt. Klasszikus stílusú kivitelezés, amelynél láthatóak az oszlopok és az üvegtartó szerkezetek is. Az üveglapokat fix rögzítő elemek tartják. A felhasznált üvegelemek többnyire ragasztott biztonsági üvegek, de rendelhető edzett vagy edzett-ragasztott biztonsági üvegből is. Ha az üveg rögzítése furat segítségével történik, ott minden esetben edzett üveget kell alkalmazni.

Járható üvegfelület, üvegfödém
üvegkorlát
Korlátüveg megfogóval